Nu blev det vår tur att presentera oss i Husbilsbloggarna.
 husbilsbloggarna 


Vilka är vi?

Susie och Bosse, två inflyttade Skutskärsbor födda -57. Vi skaffade vår första husbil 2012 efter att i många år åkt runt i Sverige, Danmark och Norge med personbil. Många stugnätter har det blivit, i väldigt varierande standard. Det var den främsta orsaken till varför vi valde att prova på husbilslivet, något vi inte ångrat.  

Vilka husbilar har vi haft?

Blixten var först ut, en Sun Living Lido 14 2010. En trevlig bil med hög lastvikt, men med en hel del begränsningar, så tidigt blev det en rätt lång önskelista. Elpatron, cykelställ och långbäddar.

Ellen, vår andra, bockade av många önskemål på listan. En Bürstner Nexxo T728 2012. Efter ett besök på Trafikverkets våg utanför Falun insåg vi att en uppvägning var nödvändig, vilket kostade en hel del.  Även denna var en mycket trevlig bil, men med tiden skrevs ännu en önskelista. Bland annat vattenburen värme och lägre långbäddar.

Yessie blev nummer tre och nu kändes det som om vi landat i rätt bil. LMC Cruiser T683 2017, hade t o m automatlåda och AC i bodelen. Nu blev det ändå så att vi började ångra oss, vi hade också tittat på en LMC med toa bak och ett vinkelkök som vi hade på önskelistan och den minimala toan i denna fick fälla avgörandet.

Såg en annons på en LMC t712 hos Forsbergs i Sollentuna i juli 2019 och det blev ett snabbt byte till Sigge också en LMC 2017 men en Comfort T712. Den har rätt toa samt ett vinkelkök. Ingen AC i bodelen, men det är inget vi använde i Yessie i alla fall. Lastutrymmet mindre, men tillräckligt, vi har lärt oss prioritera.  Och nu får det räcka, känns det som.

Vår favoritplats

Egentligen har vi flera platser vi gärna återkommer till, beroende på årstid och annat. men för vår del har campingen i Mariager på Jylland blivit en måsteplats på semestern. Välskött och med tomter mot fjorden samt promenadavstånd ( 5 min ) till den pittoreska stadskärnan med ett fint SuperBrugsen. Vårt favoritmål i Sverige för tillfället är Herrgårdscampingen i Kristinehamn som även där bjuder på en härlig utsikt över vattnet samt promenadavstånd till centrum ( ca 2,5 km).

Vart åker vi inte tillbaka?

Det finns en hel del platser och ska vi nämna någon så får det bli Urhöj Danmark. Vägen dit var en tvättbräda och servicehuset hemskt. ( Vi var där 2018 och det är vår personliga åsikt  och mycket kan ha ändrats sen vi var där)

Vad är det bästa och sämsta med husbilslivet?

Det finns många uppsidor med husbilslivet. En uppenbar sådan, till skillnad mot att hyra stugor, är att man har det man vill ha med. Saknas något så är det bara vårt eget fel och går att rätta till. Friheten att åka när, var och hur. Följa vädret, eller intresset eller bara åka dit näsan pekar. Att ha sin egen favoritsäng med när man hälsar på vänner. Att umgås med varandra utan en massa måsten och umgås med andra med samma intresse. Det sämsta är att vi ännu så länge måste åka hem för att jobba, men snart blir det väl ändring på det också.

Var befinner vi oss nu och hur ser resplanerna ut för 2020?

Just nu sitter vi hemma efter en helgtur till Lugnet i Falun, där vi stått för oss själva och varit noggranna med handhygien efter de fåtalet besök vi gjort i servicehuset och enbart pratat med grannarna på avstånd. Större delen av vintern har vi planerat för en fyraveckorssemester i Danmark, varav en vecka i Mariager. Men som läget är nu blir det sannolikt Sverige som gäller och i skrivande stund oklart om vi åker norrut eller söderut. Vi får helt enkelt följa utvecklingen den kommande månaden.

Vårt bästa husbilstips

Vi har fått mycket inspiration av att läsa andras idéer i olika husbilsgrupper på FB. Vårt bidrag är bl a att undvika skruvar och andra lösningar som lämnar varaktiga spår. Dubbelhäftande tejp, krokar och kardborreband, samt häftmassa. En annan liten fiffig pryl är omniahattarna som Susie virkar och levererat per post eller hem till dörren, till många husbilsåkare.
Vi har också utökat lastutrymmet och gjort det smidigare med fiffiga lösningar, t ex byggt en blindbotten i garaget (i Yessie), som låtit oss släpa med ett hopfällbart campingbord på 120x60.
Och i överskåp/badrumsskåp ( i Yessie samt i Sigges badrumsskåp) med mycket volym har vi byggt en extrahylla av en bit laminatgolv som stöttas med bitar av gängstång.
Bästa hjälpmedel för resan.

En vaken co-pilot med Googlemaps har räddat oss många gånger. Vi har navigator i panelen, men blir inte överens med den alla gånger. Olika appar för att hitta campingar och ställplatser kan ge viss vägledning, men många lämnar mycket i övrigt att önska.